Salátaleves

Ha szeretnétek valami különlegeset, újszerűt alkotni salátából, akkor itt egy remek lehetőség (egyébként csak számunkra új ez, hiszen egy régi, erdélyi receptről van szó).

 

Hozzávalók:

2 fej saláta

4 gerezd fokhagyma

15 dkg füstölt szalonna

5 tojás

2 dl tejföl

1-2 ek. fehérbor ecet

só, bors

Egy nagy fazékban felteszünk forrni bő 2 liter vizet. A megtisztított fokhagymát vékonyra felszeleteljük, és a forrásban lévő vízbe dobjuk. A salátát megmossuk, és kézzel beletépkedjük a vízbe. Megsózzuk, borsozzuk, azután lassú tűzön 10-15 percig fedő alatt főzzük. Közben a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben kisütjük, majd szitalapáttal kiszedjük a sült szalonnakockákat. A serpenyőben maradt zsírban 3 tojásból a szokásos módon – sóval és őrölt borssal ízesítve – rántottát sütünk. A rántottát kockákra vágjuk, és a leveshez adjuk. A tejfölből és két tojás sárgájából eresztéket készítünk, és a lassan fövő leveshez keverjük. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük, végül a levest készre forraljuk. Hidegen és melegen egyaránt finom.