Mángoldos rétes

Hozzávalók:

1 csokor szivárvány mángold

1 csomag leveles tészta

vaj

fokhagyma

jóféle házi sajt

1 dl tejföl

só, bors, szerecsendió

 

Elkészítés:

A mángoldleveleket megmossuk, levágjuk a levélnyeleket, de ezeket is felhasználjuk! A vajat egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk, az átnyomott fokhagymát megfuttatjuk benne (a serpenyőt a lángról félrehúzva, nehogy odaégjen!). Hozzáadjuk az egész leveleket és a szintén egészben hagyott levélnyeleket, fűszerezzük és kevéske víz hozzáadásával megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát kinyújtjuk, megkenjük tejföllel, majd a feltekerés irányával megegyezően elhelyezzük rajta a szárakat és a tészta teljes felületét kirakjuk a levelekkel, megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük. A tetejét olvasztott vajjal elkevert tejföllel megkenjük és sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük.

 

Tipp: laktatóbb, ha apróra vágott főtt tojással és egy tojássárgájával keverjük ki a tejfölt és ezzel kenjük meg a tésztát, majd erre jöhetnek a mángoldlevelek.