Karfiol lepény, avagy kotlett kicsit másként

Ezt a receptet a véletlen, de leginkább drága édesanyám zsákutcába jutott karfiolfőzési kísérlete hozta létre. Történt ugyanis, kicsit meg akarta gyorsítani a karfiol főzését és egy fura gondolattól vezérelve kuktában rakta fel. Mintegy 30 perc alatt sikerült pépesre főznie. A csodálatos karfiolt annyira sajnáltuk, hogy kénytelenek voltunk egy receptet kitalálni a megmentésére. Ez lett a karfiol lepény.

Hozzávalók:

1 szép (agyonfőzött :-)) karfiol

1 fej hagyma apróra vágva, megpirítva

1 tejbe áztatott zsemle

petrezselyemzöld apróra vágva

zsemlemorzsa

vaj

1 tojás

só, bors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne, zsemlemorzsával sűríthetjük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, morzsával behintjük, beletöltjük a masszát és kb. 180-200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Melegen köretnek fogyasztható, de szebben szeletelhető és nekünk jobban is ízlett amikor kihűlt.

 

Tipp: a lepénybe gomba, sajt, vagy akár sonkadarabok is keverhetők. Kísérletezni érdemes!