Isteni, pikáns zöldsaláta gyömbérrel

Hozzávalók:

bármilyen fejes, vagy tépősaláta

2 db újhagyma

1-2 citrom (v. balzsamecet)

3 ek semleges ízű olaj (napraforgó), az olajjal, vízzel, reszelt gyömbérrel,

3-4 ek víz

egy darabka frissen reszelt, vagy szárított, őrölt gyömbér

2-3 ek cukor

só, bors, esetleg kevés chilipehely

 

A felkarikázott hagymából, a citrom kifacsart levével, olajjal, vízzel, gyömbérrel és a fűszerekkel, valamint a cukorral dresszinget készítünk és a megmosott, lecsepegtetett, keskenyebb csíkokra vágott salátát beleforgatjuk. Ennyi. Kész a sali. 🙂

Az öntet akkor jó, ha a gyömbér, cukor íze erőteljesen érvényesül, szóval az arányokon az ízlésünk szerint finomíthatunk. Balzsamecettel inkább sötét színű salátákhoz szoktam használni (lollo rosso, amerikai tépősali), de ez csupán csak a szemnek szól, ízre mindkettő szuper!

(A téli időszakban saláta helyett vastagabbra reszelt sárgarépával és vékonyra szelt vöröshagymával csináljuk. Igazi vitaminbomba a megfázásos időben.)