Felséges sütőtökleves

Hozzávalók:

néhány friss, vagy szárított zsályalevél

2 db hagyma (bármilyen lehet, vörös, fehér, lila)

2 db zellerszár

2 db sárgarépa

4 gerezd fokhagyma

2 szál friss rozmaring levelei

1/2 friss chili

só, bors

2 kg sütőtök

2 l zöldség, vagy csirke alaplé (esetleg leveskocka)

olívaolaj

 

Elkészítés:

Az olajon megpirítjuk a zsályaleveleket, majd egy papírra kiszedjük. A visszamaradt olajon lassan édesre pároljuk a hagymát, zellert, répát, fokhagymát, rozmaringot és a chilit. Sózzuk, borsozzuk. Ezután bele a sütőtök, meg az alaplé. Forrástól számítva 30 percig főzzük. Ha a tök már tök puha, botmixerrel krémesre, vagy darabosabbra dolgozzuk, ízlésünk szerint. Ezután kell készre fűszerezni, a tökéletességig kóstolgatva! Tálaláskor a pirított zsályalevéllel díszítjük.

Parmezános pirítós illik hozzá, de  bármilyen jóféle reszelt sajt, vagy akár levesgyöngy is megteszi.