Édeskömény krémleves

NÉdesköményemrég felfedeztem egy honlapot, történetesen a kaldeneker.hu-t. Ha valami különlegeset keresek, bekukkantok, hátha találok ötletet. Nos, az édeskömény kapcsán is ezt tettem és íme az eredmény, az édeskömény krémleves. Egy próbát megér!

 

 

 

 

Hozzávalók:

15 dkg póréhagyma

3 gerezd fokhagyma

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 db burgonya

2 fej édesköménygumó

1 dl zsírszegény főzőtejszín

só, darált bors

1 db zöldségleves kocka

 

Elkészítés:

Csorgassuk az olíva olajat egy fazékba, hevítsük fel, majd tegyük bele az apró darabokra felvágott pórét és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, utána adjuk hozzá a kis darabokra összevágott édesköménygumót és a burgonyát. (Célszerűbb, ha az édesköményt megmosás előtt aprítjuk fel, majd többször hideg vízben átöblítjük.) Ízesítsük sóval, leveskockával, fűszerezzük kevéske darált borssal. Kis lángon pároljuk pár percig, majd öntsük fel kicsivel több mint egy liternyi vízzel. Főzzük negyed órán keresztül, majd tegyük krémesebbé a főzőtejszínnel. Forraljuk jól össze, utána merülő mixerrel pürésítsük.

Tálaljuk leveses tálkákba, tetejét az édesköménygumó összevágott levelével szórjuk meg.

Hidegben melegen, melegben hidegen fogyasszuk.