Disznóságok

DISZNÓSÁGOK A ZÖLD ALMÁRIUM ÖKOTANYÁN

A tanyánkon már évek óta tartunk disznókat. Az élelmünk biztosítása mellett zöldségeink számára a tápanyagok utánpótlását is nagyrészt ők biztosítják. A sertésállományunk nagy része a zöldségközösségünk alapelveihez hasonlóan a közösségi mezőgazdálkodás, vagyis a hús-tagság számára nevelkedik. Ennek oka szintén egyszerű számunkra: a kiszámíthatóság. Kiszámíthatóság egyrészt a befektetett munka, takarmány, stb. szempontjából és kiszámíthatóság az értékesítés oldalán is. A régi vásárló, ha csatlakozik, biztos lehet benne, hogy a már megszokott minőséget kapja, s könnyen előfordulhat, hogy a tagság választásával nagyobb változatosság is a konyhájába költözik. Az újakat meg csak biztatni tudjuk, rosszul biztosan nem járnak 😉

Először azonban javasoljuk, hogy sorold be magad az alábbi húsfogyasztók valamelyik csoportjába annak érdekében, hogy kiválaszd a számodra legalkalmasabb lehetőséget.

Milyen fogyasztó is vagyok én?

1. csoport: „Nagy a család, van fagyasztónk, tehát a tárolás nem okoz gondot. Szeretjük magunk feldolgozni a jószágot (porciózni-zacskózni, darált húst készíteni, stb.) és egész évre így gondoskodni a család ellátásáról.” Ha ez igaz, a MALACLÍZING-et neked találtuk ki.

2. csoport: „Nincs nagy fagyasztási kapacitás a háztartásomban, s alkalmanként nincs szükségem nagy mennyiségű húsra, vagy csak ritkábban eszünk disznóhúst. Szeretem a változatosságot, minden részét szívesen fogyasztjuk a sertésnek és szívesen veszem, ha ízletes kolbász, szalonna is kerül az asztalra, de az elkészítésre magam nem tudok vállalkozni.” Ha így van, neked a HÚS-TAGSÁG való.

3. csoport: „Csak ritkán és csak bizonyos húsrészeket fogyasztunk, mindig alkalmanként döntök arról, hogy az mi legyen.” Ha ez vonatkozik rád, akkor neked az EGYEDI RENDELÉS való.

Most pedig lássuk a három konstrukciót részletesen.

MALACLÍZING

Ez a rendszer olyan, mintha disznót tartanál, csak nem neked kell etetned, ganéznod, szalmáznod, stb., vagyis elvégezzük helyetted a munkát. A szezon elején megvásárolod tőlünk a malacot, s mi azt igen jó körülmények között hízlaljuk a számodra egész évben. A tartás költségeit – mint jó gazdának – neked kell állnod. Ez történhet havonta, negyed-,  vagy félévente előre. Rendszeresen beszámolunk a gyarapodásáról, s jelzünk akkori is, amikor elérte a vágóméretet. Ekkor a megbízásod szerint elszállítjuk a vágóhídra, ahonnan egyenesen a háztartásodba kerül. Kérésre természetesen részekre szedve is megkaphatod. Ha csak fél disznóra van szükséged, segítünk összejönni másvalakivel, akivel osztozhattok rajta.

A tartás költségei

10.000 Ft – 8 hetes malac

12.000 Ft – előnevelés malac korban (4.000 Ft/hónap)

15.000 Ft – nevelés süldő korban (5,000 Ft/hónap)

38.000 Ft – nevelés hízó korban (9.500 Ft/hónap)

5.000 Ft – egyéb költségek (állatorvosi ktg-ek: fülszám, ivartalanítás, stb.; rezsi)

15.000 Ft – vágóhíd és szállítás

95.000 Ft összes költség, kb. 10 hónap nevelési időre. Ha közösködsz valakivel, akkor természetesen csak a fele a költség!

Fizetési ütemezés:

22.000 Ft a csatlakozáskor

5.800 Ft havonta

15.000 Ft a hús átvételekor

Ennyi idő alatt kb. 120 kg súlyú lesz a röfid, ami nagyjából 100 kg húst (és csontokat) jelent. A vágásra a téli időszakban (december és február között) kerül sor.

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket!

HÚS-TAGSÁG

Egy szezonra (ami a zöldségekhez hasonlóan áprilistól áprilisig tart) van lehetőség egy disznó részre tagságot váltani. Egy rész egy fél disznót jelent. Persze, ha valaki éhesebb, vagy nagyobb a család, több részre is válthat tagságot. A húst adagokban, a nyári hónapok kivételével havi rendszerességgel kapja meg tőlünk minden tag. Minden alkalommal más-más részt tartalmazó adagot fogsz kapni, de az éves tagság végére összességében mindenki megkapja a szerződött részét, vagyis a fél disznót.

Alkalmanként vágunk legalább egy disznót (kevesebb sajnos nem lehetséges :-)), ami azt jelenti, hogy a tagság sikeres működéséhez 18 tagra van szükség.

Mi van egy-egy adagban?

Nagy pédaképünk, a Táncoskert nyomán, némi változtatással az alábbiak:

Fél disznó 1. adag 2. adag 3 HÓNAP NYÁRI SZÜNET 3. adag 4. adag 5. adag 6. adag 7. adag 8. adag 9. adag
szűzpecsenye 1
karaj -rövid   ½ ½
– hosszú   ½ ½
tarja   ½ ½
comb 1/8 1/8 1/8   1/8 1/8 1/8 1/8 1/8
lapocka ½             ½
oldalas   1/3   1/3     1/3  
dagadó     ½ ½
első csülök       1          
hátsó csülök   ½   ½      
darált hús 1 1 1 1 1 1 1 1 1
köröm 2                
csont (húsos, levesnek) 1 1 1 1 1 1 1 1 1
farok           1      
tepertő 1 1 1 1 1 1 1 1 1
zsír 1 1 1 1 1 1 1 1 1
hurka 1 1 1 1 1 1 1 1 1
kolbász -sütni való 1 1 1 1 1 1 1 1 1
– füstölt 1 1 1 1 1 1 1 1 1
füstölt szalonna 1 1 1 1 1 1 1 1 1

A hús-tagság költségei

A közösségi tagok a disznók felnevelésének költségét fizetik. Ez mindent tartalmaz, ami egy malac számára szükséges, kezdve a takarmánytól, a szalmán, a gondozó munkabérén, az állatorvoson át egészen a vágóhídi és csomagolási költségekig, ugyanúgy, mint a malaclízing esetében. Többlet költséget a feldolgozás egyéb fázisai jelentenek (ezt a lízingelők maguk végezik el). Az összes költség 125.000 Ft/disznó/év. A tagság díja 62.500 Ft, ami átlag 6.940 Ft költséget jelent havonta.

Fizetési ütemezés

11.000 Ft a csatlakozáskor

5.720 Ft havonta előre

Tudod, ha kérdésed van, jelezd felénk. Szívesen válaszolunk!

EGYEDI RENDELÉS

A fenti, közösségi rendszer mellett továbbra is lesz lehetőség sertéshúst vásárolni a Zöld Almárium Ökotanyáról. Iratkozz fel hírlevelünkre, így mindig értesítünk majd, ha van rendelésre lehetőség.

Tájékoztató hús árak:

Most, hogy átnéztük a különböző lehetőségeket, lássuk csak, milyenek a malackák.

Miféle disznók ezek?

A közösségünk számára a szabad tartást jól tűrő sertéseket választunk, akik mind saját anyadisznóinktól származnak. Két csapatra oszthatók: egyrészt mangalica anyától és lapáj-duroc keverék apától származnak, megjelenésükben vörös, göndör bundás mangalica-fazonok, másrészt mindkét szülő révén lapájok, akikre a duroc és egyéb ősök jól visszaütöttek. Ez a fehér, vagy vörös alapon fekete pettyes, illetve teljesen fekete megjelenésben tükröződik. Valamennyi állatot szép testalkat, megfelelő növekedési erély és kiváló húsminőség jellemez.

Mit esznek a disznóink?

A jószágok alapvetően szemes és darált takarmányon nevelkednek. Ezt egészítjük ki malac korukban tojással és egy jó barátunk teheneitől származó tejsavóval. A nyár folyamán élelmük nagy részét a biotanyánkon növő zöldtakarmány (paréj, libatop, kaszálék) és zöldségkerti hulladék teszi ki. Ezen kívül termesztünk kifejezetten az ő számukra tököt, csicsókát is.

Ha a leírtak alapján kedvet kaptál a röfi-kalandhoz, e-mailben tudsz jelentkezni neved és számlázási címed megadásával.

Zöld Almárium Ökotanya

Strompf Klára Enikő

zold.almarium@gmail.com

06-30-413-2617