Baromfi-tagság

BAROMFI-TAGSÁG, AVAGY SZÁRNYAKAT KAPHATSZ A ZÖLD ALMÁRIUM ÖKOTANYÁN

Egy tanya elképzelhetetlen szárnyasok nélkül. Mindnek más feladata van azon túlmenően, hogy végül a tányérunkra kerülnek. A libák kiváló házőrzők, a pulykák szintúgy, a tyúkok a talaj karbantartói, de emellett guanójukkal fontos tápanyagokat pótolnak a zöldségeskertünk számára. A kacsák meg egyszerűen szépek 🙂

Idén a zöldségközösségünk alapelveihez hasonlóan a közösségi mezőgazdálkodás, vagyis a szárnyas-tagság számára neveljük őket is. Ennek oka szintén egyszerű számunkra: a kiszámíthatóság. Kiszámíthatóság egyrészt a befektetett munka, takarmány, stb. szempontjából és kiszámíthatóság az értékesítés oldalán is.

Ezt a kiszámíthatóságot nyújtjuk a tagoknak is, hiszen pontosan tudják, hogy szépen tartjuk számukra azokat az állatokat, amik végül a család asztalára kerülnek, s mindezért átalányárat fizetnek, vagyis kiszámítható számukra a húsbeszerzés költsége. Akik fogyasztották már a tanyánkon nevelt baromfit tudják, hogy a bolti húshoz képest sokkal tartalmasabb, zamatosabb fogások készíthetők belőlük, s a tagság számára szánt létszámot figyelembe véve kedvezőbb árszintre is számíthatnak a piaci alapon értékesített húshoz képest.

A szárnyasok esetében vegyes tagságot állítottunk össze a 2017. áprilistól 2018. márciusig tartó időszakra, abból is kétfélét. A közösségi hústagságnak az a lényege, hogy a szerződött tagok az állatok felnevelésének valós költségeit fizetik, egyenlő részben osztoznak azokon, s a gazda előre megadott időpontokban szállítja nekik a rájuk eső részt, természetesen konyhakészen.

A tavalyi év szárnyas-tagságainak tapasztalatai alapján jelentős változásokat eszközöltünk. Világossá vált a szezon során, hogy a Tagok igényei eltérnek az általunk kigondolt rendszertől. Célunk viszont az, hogy Ti legyetek elégedettek. Ennek érdekében kiszámoltuk egy darabra vonatkoztatva, mennyi a baromfik felnevelésének és feldolgozásának költségei. Ezt az alábbi felsorolásban olvashatjátok majd.

A tavalyi rendszerhez képest újítás az is, hogy csirke-frakció „gerincét” a húscsirke adja. Ezek 4 hetes korukban kerülnek hozzánk és folytatják pályafutásukat istállós-szabad vegyes tartásban. Ezt a változtatást két tényező indokolta: egyrészt a rántott csirke iránt támasztott igény, másrészt a nálunk jelentkező kapacitás-hiány. Mint ahogy azt többször panaszoltuk, nem találni munkaerőt, s a csirkék kezdeti nevelése rendkívül munkaigényes feladat. Ez már meghaladja a lehetőségeinket az örvendetesen növekvő zöldségközösségi létszám miatt, így az előnevelt csirkékkel némileg tehermentesíteni tudjuk magunkat.

Az alábbi listából kedved szerint válogathatod össze a saját tagságodat, az igényeidnek megfelelően:

Húscsirke – 2.600 Ft/db (1,7-2 kg) május végétől novemberig havonta

– 4 hetes előnevelt csirke

– + 60 nap kifutós tartás

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

Tanyasi kakas – 3.700 Ft/db (1,7 kg) novembertől

– napos csibe

– 180 nap kifutós tartás (legelő)

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

Kacsa – 3.750 Ft/db (kb. 2 kg) augusztustól

– napos kacsa

– kb. 120 nap kifutós tartás (tavi)

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

Liba – 7.600 Ft/db (kb. 3,5-4 kg) novembertől

– napos liba

– kb. 180 nap kifutós tartás (tavi)

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

Gyöngyös – 3.900 Ft/db (kb. 1,2 kg) decembertől

– napos gyöngytyúk

– kb. 200 nap kifutós tartás (legelő)

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

Pulyka – 7.200 Ft/db (kb. 3 kg) decembertől

– napos pulyka

– kb. 200 nap kifutós tartás (legelő)

– takarmány

– gondozás

– vágás (szállítással)

– csomagolás (anyagköltséggel)

(forrás: internet)

(forrás: saját felvétel)

Miből áll a betevőjük?

A napos csibék, gyöngyösök és pulyka pipék nevelését kukorica és gabona darával kezdjük, amit kiegészítünk tejtermékekkel (túróval, tejsavóval) és zöldtakarmánnyal, valamint főtt tojással, a pulykáknak külön hagymával és csalánnal. A 6. héttől fokozatosan, egyre nagyobb szemmérettel kezdjük őket a szemes takarmányhoz szoktatni. A csirkék és gyöngyösök 10 hetes koruktól vándor ólakba kerülnek, ahol pár naponta arrébb költözve mindig friss legelőhöz jutnak. A pulykák érzékenységükből adódóan hosszabb előnevelés után csatlakoznak a felnőttekhez.

A kacsák és libák nevelése hasonló módon történik annyi különbséggel, hogy ők a legelőre kerüléskor csatlakoznak a felnőttekhez, így a táplálékuk nagyobb arányban áll a legeléskor elfogyasztott fűfélékből.

Nos, Te is szárnyakat kaptál a közösségi baromfitartás ötletétől? Ha igen, akkor e-mailben tudsz jelentkezni neved és számlázási címed megadásával.

Zöld Almárium Ökotanya

Strompf Klára Enikő e.v.

zold.almarium@gmail.com

06-30-413-2617