Baromfi-tagság

BAROMFI-TAGSÁG, AVAGY SZÁRNYAKAT KAPHATSZ A ZÖLD ALMÁRIUM ÖKOTANYÁN

Egy tanya elképzelhetetlen szárnyasok nélkül. Mindnek más feladata van azon túlmenően, hogy végül a tányérunkra kerülnek. A libák kiváló házőrzők, a pulykák szintúgy, a tyúkok a talaj karbantartói, de emellett guanójukkal fontos tápanyagokat pótolnak a zöldségeskertünk számára. A kacsák meg egyszerűen szépek 🙂

Idén a zöldségközösségünk alapelveihez hasonlóan a közösségi mezőgazdálkodás, vagyis a szárnyas-tagság számára neveljük őket is. Ennek oka szintén egyszerű számunkra: a kiszámíthatóság. Kiszámíthatóság egyrészt a befektetett munka, takarmány, stb. szempontjából és kiszámíthatóság az értékesítés oldalán is.

Ezt a kiszámíthatóságot nyújtjuk a tagoknak is, hiszen pontosan tudják, hogy szépen tartjuk számukra azokat az állatokat, amik végül a család asztalára kerülnek, s mindezért átalányárat fizetnek, vagyis kiszámítható számukra a húsbeszerzés költsége. Akik fogyasztották már a tanyánkon nevelt baromfit tudják, hogy a bolti húshoz képest sokkal tartalmasabb, zamatosabb fogások készíthetők belőlük, s a tagság számára szánt létszámot figyelembe véve kedvezőbb árszintre is számíthatnak a piaci alapon értékesített húshoz képest.

A szárnyasok esetében vegyes tagságot állítottunk össze a 2017. áprilistól 2018. márciusig tartó időszakra, abból is kétfélét. A közösségi hústagságnak az a lényege, hogy a szerződött tagok az állatok felnevelésének valós költségeit fizetik, egyenlő részben osztoznak azokon, s a gazda előre megadott időpontokban szállítja nekik a rájuk eső részt, természetesen konyhakészen.

A baromfi hústagságra két lehetőséget dolgoztunk ki a 2017. áprilistól 2018. márciusig terjedő időszakra:

 1. NAGY SZÁRNYAS-TAGSÁG: azon fogyasztók számára javasoljuk, akik alapvetően sok húst (mivel pl. népes a család), vagy csak szárnyasokat fogyasztanak.

  A teljes tagsági idő alatt ennyi húst fognak kapni:

  – júliustól kéthetente, összesen 24 db csirke (később fiatal kakas/tyúk)

  – áprilistól havonta összesen 15 db kacsa

  – Márton-napra 1 db liba

  – Karácsonyra 1 db pulyka és 1 db gyöngytyúk

A tartás költségei

16.250 Ft – napos állatok

71.750 Ft – takarmány és gondozás

10.000 Ft – egyéb költségek

17.000 Ft – vágás, csomagolás, szállítás

115.000 Ft összes költség a teljes nevelési időszakra

Fizetési ütemezés:

26.000 Ft a csatlakozáskor (napos állatok, első 3 heti takarmány és az első havi átalány)

+ 8.090 Ft havonta

vagy: 9.580 Ft/hó átalány

 1. KIS SZÁRNYAS-TAGSÁG: azoknak jó, akik kevesebb húst fogyasztanak, vagy részt vesznek a disznó-tagságban is és emiatt nincs szükségük annyi szárnyasra. Ők erre számíthatnak:

  – júliustól havonta, összesen 13 db csirke (később fiatal kakas/tyúk)

  – áprilistól öthetente összesen 12 db kacsa

  – Márton-napra 1 db liba

  – Karácsonyra 1 db pulyka és 1 db gyöngytyúk

A tartás költségei

13.450 Ft – napos állatok

50.550 Ft – takarmány és gondozás

6.000 Ft – egyéb költségek

14.000 Ft – vágás, csomagolás, szállítás

84.000 Ft összes költség a teljes nevelési időszakra

Fizetési ütemezés:

20.000 Ft a csatlakozáskor (napos állatok, első 3 heti takarmány és az első havi átalány)

+ 5.818 Ft havonta

vagy: 7.000 Ft/hó átalány

Milyenek a csirkék és a többiek?

A szárnyas-közösség számára saját tyúkok és kakasok párosításából keltetjük a csibéket. Februárban összehoztuk a szaporításra szánt csapatokat: Master gris, kendermagos, vörös és saját, tájjellegű szürke tyúkjaink és kakasaik alkotják a négy csoportot. A keltetést a kedvező időjárást megvárva március elejére időzítettük, így április 27-ére várjuk az első „fészekaljat”. A csirkék nevelésére 16 hetet szánunk, mivel szabad tartásban a tapasztalatok szerint ennyi idő kell nekik, vagyis június-július fordulóján lesz először csirkehús.

(forrás: internet)

A szárnyas csomagokba először a tavaly későnyári néma kacsák kerülnek, a nyár folyamán a vadas magyar kacsáink, s az ősszel ismét a néma kacsák következnek majd.

Libáink fehér Kolos-fajta keverékek és afrikai bütykös libák. Ezek keveredéséből származik az a szaporulat, ami már évek óta a Márton-napi asztalra kerül. Az április végén kelő libák legelőre kijárva november közepére érik el a vágósúlyt.

(forrás: saját felvétel)

A pulykák is március elején kezdenek csak tojni, így április végétől számíthatunk csak a napos pipékre. Mivel parlagi pulykákat tartunk, ezek is lassú növekedésűek, Karácsonyra lesznek megfelelő méretűek, csakúgy mint a hagyományos gyöngytyúkjaink.

Miből áll a betevőjük?

A napos csibék, gyöngyösök és pulyka pipék nevelését kukorica és gabona darával kezdjük, amit kiegészítünk tejtermékekkel (túróval, tejsavóval) és zöldtakarmánnyal, valamint főtt tojással, a pulykáknak külön hagymával és csalánnal. A 6. héttől fokozatosan, egyre nagyobb szemmérettel kezdjük őket a szemes takarmányhoz szoktatni. A csirkék és gyöngyösök 10 hetes koruktól vándor ólakba kerülnek, ahol pár naponta arrébb költözve mindig friss legelőhöz jutnak. A pulykák érzékenységükből adódóan hosszabb előnevelés után csatlakoznak a felnőttekhez.

A kacsák és libák nevelése hasonló módon történik annyi különbséggel, hogy ők a legelőre kerüléskor csatlakoznak a felnőttekhez, így a táplálékuk nagyobb arányban áll a legeléskor elfogyasztott fűfélékből.

Nos, Te is szárnyakat kaptál a közösségi baromfitartás ötletétől? Ha igen, akkor e-mailben tudsz jelentkezni neved és számlázási címed megadásával.

Zöld Almárium Ökotanya

Strompf Klára Enikő e.v.

zold.almarium@gmail.com

06-30-413-2617