Mindjárt indul a zöldség és husi szezon!

Többször posztoltunk már a 2017-es szezon újdonságairól, lehetőségeiről. Végre minden összeállt, vagyis készek vagyunk a tagok fogadására mind a zöldségközösségünk, mind a különböző hústagságok terén.

Most egy kis összefoglalóval szeretnénk az eligazodást és végső soron a döntést megkönnyíteni.

Szóval, a közösségi gazdálkodás során egy bizalmon alapuló együttműködés jön létre a termelő és a fogyasztó között. A két fél egy évre (szezonra) köteleződik el egymással olyan módon, hogy a fogyasztók közössége együtt finanszírozza a élelem megtermelését és ennek fejébe egyenlő arányban részesülnek az előállított javakból.

A Zöld Almárium Ökotanyán lehetőség van ilyen módon szezonális zöldségekhez, szárnyas húsokhoz és sertéshúshoz jutni.  Gyakorlatilag egy átlagos, de a változatosságot kedvelő háztartás szinte minden igényét ki tudjuk így elégíteni.

A közösségi gazdálkodás legnagyobb előnye a fogyasztó számára, hogy ismert helyről, a lehető legjobb minőségű élelemhez jut és a termelés valós költségeit fizeti meg. Ráadásul választásával a multinacionális vállalatok személytelen, csak a profitot szem előtt tartó gyakorlata helyett egy kisgazdaságot támogat, s vele a helyi munkaerő alkalmazását is segíti.

Az elköteleződés e rendszer mellett persze komoly szemléletváltást igényel, s elkerülhetetlen végiggondolni fogyasztóként a vásárlási szokásokat is, de a saját tapasztalataink és a tagok visszajelzései is azt mutatják, hogy érdemes erre az útra lépni mind saját magunk, mind gyermekeink érdekében.

 

(fotók: Zöld Almárium archívum)

Száz szónak is egy a vége, itt az idő dönteni és csatlakozni akár a zöldségközösséghez, akár hús-tagságainkhoz. Ha ehhez segítségre van szükséged, keress minket bizalommal!

Üdvözlettel: Klári, Björn és Matyi