Kis helyzetjelentés februárról

Sziasztok!

Arról még nem is írtam, hogy a 2017-es zöldségszezon munkálatait február elején, ahogy a talaj engedni kezdett, mi is megkezdtük. Bár szép az idő nappal, a vetésekkel nem sietünk a jó, zimankós éjjelek miatt. A mák és palántának való zeller mindenesetre már a földben van, csakúgy, mint az első saláták magjai.

Eddig is igyekeztünk figyelni a megérzéseinkre és a népi jóslatokra, amik kertművelési szempontból az év bizonyos napjaihoz kötődnek. Közismert tény az is, hogy a Hold hatással van a Földön a vizekre, nem nehéz elképzelni hát, hogy a víz által valamennyi élőlényt komolyan befolyásolja. Ezért idén használni fogjuk a Biodinamikus Közhasznú Egyesület által kiadott Maria Thun-féle holdnaptárat is, ami a kerti munkák időzítéséhez nyújt hasznos segítséget.

Ezzel kapcsolatban egyébként sikerült (utólag) néhány nagyon érdekes megállapítást tennem: a február csodás meleggel érkezett, majd 6-án jött újra a hideg, erős széllel. Morgolódtunk is, hogy miért szórakozik velünk az időjárás. Megmutatja a szép oldalát, aztán nesze, megint a hideg. Február második hetében rápillantottam a holdnaptárra, ahol napra pontosan a fentebb leírtak voltak előjelezve. Másik ilyen érdekes kis beigazolódott előrejelzés volt, amikor 11-én hallgattam a rádiót és a hírekben említették, hogy az előző napon Dél-Kelet Ázsiában földrengés volt. Pár nappal korábban a holdnaptárat tanulmányozva mosolyogtam magamban azon, hogy előre jelzi még a valószínűleg vulkán-veszélyes és földrengés-veszélyes napokat is. A hír hallatán gyorsan felütöttem a naptárat és valóban, február 10-ére földrengés-veszélyt jelzett…

No, március elején folytatjuk a munkát, addig is a talajelőkészítésen, az eszközök karbantartási munkáin a sor.